Пасху в Італії святкуватимуть 4 квітня. Це на місяць швидше, ніж в Україні – 2 травня.

Усі великодні традиції Італії покликані розважати людей після довгого Великого посту та серйозних релігійних ритуалів Страсного тижня.

У багатьох сім’ях на півдні Італії святкування Великодня починається з того, що глава сім’ї благословляє стіл, їжу та запрошених гостей оливковою гілкою, освяченою в Вербну неділю.

Окрім того, італійці святкують Паскетту – Великодній понеділок або Маленький Великдень. У цей день італійці збираються сім’єю чи друзями, відправляються на пікніки на природу чи в сільську місцевість, сповільнюються та відпочивають.

Італійське великоднє меню

1. Великодня антипасто. У Римі класичний великодній обід завжди починається з особливого виду салямі, який називається кораліна. Його зазвичай подають у поєднанні зі скибочками пікантного сирного хліба крешия (типовий для всіх центральних регіонів Італії).

2. В альпійських регіонах великодня неділя не може бути повноцінною без відвареного телячого язика з хріном.

3. У Лігурії головною великодньою стравою є паскуаліна – сільський пиріг, зроблений із листкового тіста з начинкою з рікотти, яєць і дрібно нарізаного мангольду чи шпинату.

4. Ще одна класична римська вечірня страва – fave e pecorino – ідеальне поєднання бобів фава з невеликими скибочками пікантного сиру пекоріно.

5. Традиція великодньої пасти в цілому величезна. Одна з головних страв у багатьох регіонах – лазанья. У регіоні Емілія-Романья страва готується зі шпинатних листів пасти. На півдні Італії лазанью готують з незвичайним шаром зі зварених яєць, риркоти, свинячих фрикадельок або покришеної ковбаси між листами домашньої пасти.

6. У Кампанії, регіоні, столицею якої є Неаполь, касатьєло є обов’язковою великодньою стравою. Це сільський хліб у формі кільця, приготований з салом, салямі, панчетою і сиром проволоне. Особливістю цього пирога є те, що в нього традиційно додають неочищені яйця в шкаралупі.

7. На великодній обід італійці часто їдять ще й рис. У Венето весняне ризото готують зі спаржею, дикими травами чи брускандолі (диким хмелем) або навіть з маленькими артишоками, типовими для північного венеціанського регіону. На столах Апулії подається запіканка з рису, картоплі та мідій.

8. Трапеза великодньої неділі зазвичай закінчується шматочком свіжоспеченої пастьєри – відкритого пирога, з рікоттою, яйцями, водою з квітів апельсина, зацукрованими цитронами та спеціями. Пастьєра була винайдена в неаполітанському монастирі послушником, який хотів, щоб традиційна паска пахла весняними квітами.

9. Шоколадні яйця – це традиційний десерт, зроблений із кращого темного або молочного шоколаду з сюрпризами-дрібничками. Вони символізують родючість, оновлення і життя. Часто на Паскетту для дітей влаштовують  «полювання» на яйця.