Фактично всі особи мають право, з дотриманням умов виїзду та правил перетинання державного кордону України, покинути територію України через відкриті пункти пропуску.

Щодо в’їзду в Україну в період дії карантину:

Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну.

Уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України надають іноземцю, особі без громадянства дозвіл на перетинання державного кордону у разі в’їзду в Україну за умови:

1) наявності в нього дійсного паспортного документа;

2) відсутності щодо нього рішення уповноваженого державного органу України про заборону в’їзду в Україну;

3) наявності в нього в’їзної візи, якщо інше не передбачено законодавством України;

4) підтвердження мети запланованого перебування;

5) наявності достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування і для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави або наявності в нього можливості отримати достатнє фінансове забезпечення в законний спосіб на території України – для громадянина держави, включеної до переліку держав, затвердженого Кабінетом Міністрів України, та особи без громадянства, яка постійно проживає у державі, включеній до такого переліку.

Водночас, іноземці та особи без громадянства, які перетинають державний кордон на в’їзд в Україну повинні мати поліс (свідоцтво, сертифікат) страхування, що виданий страховою компанією, яка зареєстрована в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією – партнером на території України (асистанс), та покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, і діє на строк перебування в Україні.

Не вимагається даний поліс (свідоцтво, сертифікат):

– у громадян України;

– у іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України;

– у осіб, яких визнано біженцями або осіб, які потребують додаткового захисту;

– у працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей;

– у членів екіпажів морських та річкових суден;

– у військовослужбовців (підрозділів) збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми НАТО «Партнерство заради миру», які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил України.

У випадку відсутності такого полісу (свідоцтва, сертифікату), уповноважені службові особи Державної прикордонної служби України мають право відмовити у перетинанні державного кордону іноземцю та особі без громадянства.

У разі виникнення будь-яких інших питань пов’язаних з вимогами до цих полісів (свідоцтв, сертифікатів) рекомендуємо звертатися до МОЗ України або ознайомитись з інформацією на інформаційному порталі https://visitukraine.today/ua.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», самоізоляції підлягають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, що перетинають державний кордон та прибули з держав або є громадянами (підданими) держав із значним поширенням COVID-19.

Виключенням є (якщо немає підстав вважати, що вказані нижче особи були в контакті із хворою на COVID-19 особою):

особи, які не досягли 12 років;

особи, які прибувають в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти;

особи, які є громадянами (підданими) держав із значним поширенням COVID-19 та не перебували на території таких держав протягом останніх 14 днів або прямують територією України транзитом та мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб;

– працівники дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та члени їх сімей;

– водії та члени екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, члени екіпажів повітряних і морських, річкових суден, члени поїзних і локомотивних бригад;

– інструктори збройних сил держав-членів НАТО та держав-учасниць програми НАТО «Партнерство заради миру», які беруть участь у заходах з підготовки підрозділів Збройних Сил України;

– діячі культури за запрошенням закладу культури разом з однією особою, що супроводжує кожного з них;

– особи, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;

– особи, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 48 годин до перетину кордону.

Особи, які підлягають самоізоляції у зв’язку з перетином державного кордону, зобов’язані встановити та активувати мобільний додаток системи «Вдома» (далі – мобільний додаток). У разі неможливості встановлення такого мобільного додатку особа підлягає обсервації.

Строк самоізоляції становить 14 днів.

З переліком держав із значним поширенням COVID-19, який формується МОЗ України та переглядається кожні 7 днів, можливо самостійно ознайомлюватись за посиланням

З додатковою інформацією щодо мобільного додатку можливо ознайомитись за посиланнями:

Як працює застосунок «Дій вдома»

Інструкція з використання застосунку “Дій вдома”

Щодо можливості виїзду громадян України за кордон

Пропуск через державний кордон України громадян України співробітниками Державної прикордонної служби України здійснюється за дійсними документами, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Водночас, порядок в’їзду до іноземної держави регулюється законодавством відповідної держави, а у зв’язку з протидією розповсюдженню гострої респіраторної хвороби COVID-19, можуть бути введені і додаткові обмеження, які можуть діяти і на сьогодні.

З метою уникнення непорозумінь за кордоном рекомендуємо попередньо ознайомитись з певною інформацією за посиланнями:

У зв’язку з вищевказаною застережною інформацією щодо можливих додаткових вимог до умов в’їзду та пропуску на територію іноземної держави – рекомендуємо звертатися до уповноважених органів відповідної держави запланованого в’їзду чи транзитного проїзду.

Можливі зміни роботи пунктів пропуску через державний кордон та контрольних пунктів в’їзду-виїзду з ТОТУ, умов пропуску – такі рішення можуть бути прийняті відповідними органами державної влади із зазначенням таких пунктів пропуску чи КПВВ або відповідних умов.

У разі запровадження відповідних змін, інформація з питань і в межах компетенції Державної прикордонної служби України офіційно буде висвітлена:

– на сайті служби
– на сторінці служби у «Facebook»
– додатку Telegram – DPSUkr
– додатку Telegram – dovІrabot